Flexibel reizen

Flexibel reizen kan mogelijk worden gemaakt door flexibele werktijden voor werknemers. Maar met deze maatregelen alleen bent u er niet! Het is van groot belang dat de werkgever zijn werknemer stimuleert en van de mogelijkheden op de hoogte brengt. Bij 'gedragsverandering, organisatie en interne communicatie' kunt u lezen welke middelen u het best kunt toepassen om werknemers te informeren en te motiveren hoe zij optimaal gebruik kunnen maken van flexibel reizen.

Stimuleringsmaatregels

Maak flexibel werken mogelijk

Door van het “9 tot 5” principe af te stappen en flexibele werktijden aan te bieden kunt uw medewerkers stimuleren om flexibel te reizen. Het openbaar vervoer staat nooit precies om 9 uur voor de deur, met flexibele werktijden is er veel meer mogelijk met het openbaar vervoer.

U kunt er ook aan denken u medewerkers tijdens de spits eerst een uur thuis te laten werken en dan ná de spits naar het werk.
Of hij gaat na of voor het bezoek aan een klant naar een andere vestiging of naar een smartworkcenter(een faciliteit waar iedereen een werkplek kan huren vanaf een uur) voor  in de buurt om daar verder te werken.
Geef medewerkers de keuze wanneer zij hoe willen reizen. Dat levert veel arbeidstevredenheid op. De werkgever die dit mogelijk maakt wordt hoger gewaardeerd.

Zorg voor een goede reiskostenregeling

Biedt uw medewerkers in ieder geval een reiskostenregeling aan, die de kosten van flexibel reizen dekt. U kunt het gedrag voor flexibel reizen extra stimuleren om werknemers te belonen met een cadeau wanneer een werknemer een heel jaar lang niet met de auto komt naar zijn werk komt. Een maandelijks standaard mobiliteitbudget kan ook extra stimuleren, zij hebben dan de vrijheid om te variëren in hun vervoermiddel en hun keuze aan te passen aan de omstandigheden. Zorg er voor dat ook uw leaserijders gebruik kunnen maken van alternatieven. Alle alternatieven op een rijtje:

 • Standaard kilometervergoeding
 • Persoonlijk mobiliteitsbudget
 • Vergoeding OV-kosten van leaserijders
 • Go About Corporate helpt u met het stroomlijnen van uw mobiliteitsbeleid én maakt uw reiskostenadministratie eenvoudig en minder foutgevoelig.


Stel OV- mobiliteitskaarten beschikbaar

Het aanbieden van een OV- of mobiliteitskaart kan werknemers ook stimuleren om  woon-werkverkeer en/of zakelijke ritten anders in te vullen. De drempel om te variëren in de manier van reizen is hierdoor minder hoog. Bovendien hoeven werknemers dan niet zelf uit te zoeken welk soort kaart of abonnement voor het meest geschikt is. Tevens hoeven u werknemers de abonnementen niet voor te schieten. En kunt u als werkgever, bij een grootgebruikerscontract, extra service verwachten van de aanbieders van deze kaarten om tot een geschikt pakket te komen voor uw werknemers. De meest voorkomende voorbeelden staan hieronder: 

 • Bedrijfs-OV-jaarkaart(en)
 • OV-chipkaarten
 • E-tickets voor treinreizen
 • Treinkaartjes voor vaste bestemmingen
 • U kunt ook grotere aantallen treinkaartjes afnemen voor zakelijke ritten tegen een voordelig tarief! Maak hierover afspraken op maat met NS. 

  

Aanbieders mobiliteitskaarten & flexibel reizen initiatieven:

De laatste kaart biedt zelfs deur-tot-deur mogelijkheden aan zoals: de poolauto op de bedrijfslocatie, de trein, OV-fiets, (trein)taxi’s, P+R-parkeren, huurauto’s, het elektronisch verwerken van kilometerdeclaraties en het beheer van persoonsgebonden mobiliteitsbudgetten. Het reisadvies van deur tot deur - via internet en call center - laat medewerkers kiezen en combineren. 

Voordelen

 • Efficiënte reistijd: medewerkers kunnen eventueel werken in het openbaar vervoer, staan minder in de file.
 • Aantrekkelijke werkgever door medewerkers optimale keuzevrijheid te bieden.
 • Minder autokilometers: goed voor het milieu en uw imago als duurzame organisatie.
 • Mogelijke kostenbesparing: minder lease-, brandstof-,  en reiskosten.

 

alternatieve tekst
alternatieve tekst alternatieve tekst alternatieve tekst
 

Algemeen » Mobiliteit » Slim Reizen » Flexibel reizen