Fietsen

Slim werken en reizen door te fietsen! Een groot deel van de werknemers woont vaak nog geen 15 km van het werk vandaag. Deze afstand is prima met de fiets af te leggen, zeker met een elektrische fiets. Hiervoor is het van groot belang dat de werkgever zijn werknemer stimuleert en van de mogelijkheden op de hoogte brengt. Doe uw inspiratie op via de onderstaande regelingen en tips.

Stimuleringsmaatregels

Optimale voorzieningen

Fietsplannen

Alles over reiskostenvergoedingen voor de fietsers

Trappers, het beloningsysteem voor de fietsers!

Bied alternatieven voor zakelijke ritten

Zorg voor korte woon-werk afstanden

 

 

 

Zorg voor goede voorzieningen

Belangrijk bij fietsstimulering is dat het mogelijk is om fietsen te stallen, denk hierbij aan eenvoudige fietsrekken of aan een overdekte fietsenstalling. Daarnaast kan er gekeken worden naar:

 • Douches en kleedruimtes
 • Kluisjes
 • Zorg in ieder geval voor de aanwezigheid van een fietspomp en een bandenplaksetje.
 • Maak gebruik van de mobiele fietsenmaker op de Goudse Poort www.fietsklaar.nl voor fietsreparaties op locatie! Check de website of bel direct 06-30727212 van maandag tot en met zaterdag van 08.00-18.00 uur.
 • Meer inspiratie voor fietsen naar het werk via de Fietsersbond
 • Zoek ook de kortste fietsroutes via de fietserbond website. 

Bied uw medewerkers een fietsplan

Deelname aan een fietsplan is een extra steuntje in de rug voor uw werknemers. Medewerkers kunnen met fiscaal voordeel een (elektrische) fiets aanschaffen.

Wilt u fietsen nog actiever stimuleren? Bied dan een fietscadeau regeling aan. Hiermee kunt u uw medewerkers elke drie jaar een fiets ter waarde van € 749,- cadeau doen.


Geef een goede reiskostenvergoeding

Het is een extra stimulans als de fietser minstens dezelfde reiskostenvergoeding krijgt als een automobilist. Medewerkers die op fietsafstand wonen, kunt u zelfs alleen een vergoeding geven wanneer zij op de fiets komen. Het autogebruik kan verder ontmoedigd worden door medewerkers die binnen een straal van 10 kilometer wonen geen (gratis) parkeerplaats meer te geven.

Beloon fietskilometers via Trappers

Als aanvulling op - of in plaats van - een reiskostenvergoeding, kunt u het fietsbeloningssysteem via www.trappers.net inzetten. Hiermee beloont én stimuleert u het fietsen. 

Bied alternatieven voor zakelijke ritten

Als zakelijke afspraken een belemmering zijn om op de fiets naar het werk te komen, dan is het verstandig om een bedrijfsauto beschikbaar te stellen. Andere alternatieven zijn een lease-auto van een medewerker beschikbaar stellen voor zakelijke afspraken van collega's, maar ook vaak is een afspraak prima met het openbaar vervoer bereikbaar. U kunt dit als werkgever faciliteren door mobiliteitspassen als de NS-businesscard(treinkaartjes) of de Mobilitymixx-card aan te bieden. Zo`n pas biedt deur-tot-deur mogelijkheden aan zoals: de poolauto op de bedrijfslocatie, de trein, OV-fiets, (trein)taxi’s, P+R-parkeren, huurauto’s, het elektronisch verwerken van kilometerdeclaraties en het beheer van persoonsgebonden mobiliteitsbudgetten. Het reisadvies van deur tot deur - via internet en call center - laat medewerkers kiezen en combineren. Hierdoor zijn medewerkers minder gebonden aan de auto en is de fiets nog aantrekkelijker in het woon-werkverkeer.

Zorg voor korte woon-werkafstanden

De fiets is vooral geschikt voor medewerkers die redelijk dichtbij het werk wonen. Probeer het aantal medewerkers dat dichtbij woont dus te vergroten. U kunt dit doen door:

 • Lokaal personeel te werven 
 • Dichterbij wonen te stimuleren

 

Voordelen

 • Goed voor de gezondheid van uw medewerkers. Vitale medewerkers leveren optimale prestaties. 
 • Meer fietsende medewerkers levert meer parkeerruimte op, bijvoorbeeld voor uw klanten. 
 • Past in duurzaam beleid. Groen ondernemen is goed voor het milieu: minder autokilometers betekent minder CO2-uitstoot. U toont zich maatschappelijk betrokken wat uw imago als werkgever ten goede komt.
 • Kostenbesparing mogelijk, zowel voor werknemer als werkgever.

Alle links ter inspiratie op een rijtje!

 

alternatieve tekst
alternatieve tekst alternatieve tekst alternatieve tekst

 

 

 

 

Algemeen » Mobiliteit » Slim Reizen » Fietsen